/ iStock/Getty Images
Опасността от експлозии в Петромидия не е отминала, а отражението на инцидента върху околната среда ще бъде голямо
Служител, който бе обявен за изчезнал, е открит мъртъв след експлозията в рафинерията Петромидия в Югоизточна Румъния, съобщи префектът на окръг Констанца Силвиу Коша, цитиран от Аджерпрес.


Инспекторатът за извънредни ситуации в Добруджа съобщи по-рано, че шестима души са пострадали при инцидента, като един от тях е обявен за изчезнал.

Пострадалите са на възраст между 30 и 50 години, уточни говорителят на инспектората Анамария Стойка.

Най-малко 17 ранени при експлозия в камион на сапьори в Лос Анджелис

Инспекторатът посочи, че единият от пострадалите е с близо 45 процента изгаряния по тялото. Той е транспортиран с хеликоптер до болница в Констанца.
 
В рафинерията Петромидия в град Нъводари, където е станал инцидентът, са изпратени осем пожарни коли, две линейки и мобилен екип за интензивна терапия.
Заради голямото количество дим, местното население е било предупредено чрез системата РО-АЛЪРТ (RO-ALERT). На равнище окръг е задействан т.нар. "червен план за интервенция".

Компанията КМГИ (бившата група Ромпетрол), която притежава рафинерията, посочи, че пожарът е тръгнал от инсталация за производство на дизелово гориво.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви, че все още има опасност от експлозия в Петромидия и че отражението на инцидента върху околната среда ще бъде голямо. Той уточни, че достъпът до района е ограничен.
 
БТА