експлозия
експлозия / iStock/Getty Images
Най-малко 17 души бяха ранени в Лос Анджелис по време на неуспешна операция на сапьори, които се опитваха да предизвикат контролиран взрив на самоделни взривни устройства, конфискувани заедно с няколко тона незаконни фойерверки, предаде Франс прес.

Взривът е повредил къщи и е избил прозорци, а 10 полицаи и 7 цивилни са били ранени, според началника на местната полиция Майкъл Мур. При експлозията дори е бил избит покривът на камиона на сапьорите. В него са били отнесени експлозивите и вътре е трябвало да бъде извършен контролиран взрив, но там вместо това се е стигнало до по-мощна неконтролирана експлозия. В резултат огнено кълбо се е образувало в небето над южните квартали на мегаполиса. Причините за инцидента все още не са известни. Според полицията всички протоколи за сигурност са били спазени.

Полицаите получили сигнал по телефона за наличието на незаконни взривни вещества в частен дом и дошли на адреса. Те открили там купчини с кашони с фойерверки с общо тегло над два тона. Но полицаите открили и самоделни експлозиви, произведени с помощта на кенчета от сода, към които бил добавен детонатор. Тези взривни устройства били изнесени от къщата и поставени в камиона на сапьорите, в който после станал неконтролираният взрив, ранил 17 души и причинил щети на околните сгради.
БТА