Експлозии в оръжеен склад в столицата на Конго убиха стотици
Експлозии в оръжеен склад в столицата на Конго убиха стотици / снимка: Reuters

Най-малко 146 души са загинали и стотици са били ранени при серия от експлозии в склад за боеприпаси в град Бразавил, предаде АФП, като се позова на комюнике на правителството. Голям брой къщи са били разрушени.

Петте експлозии, които отекнали в разстояние на близо три часа вчера сутринта, били толкова силни, че нанесли материални щети в столицата на Демократична република Конго Киншаса. Двата града са отделени един от друг от река Конго.

Според властите късо съединение е предизвикало пожар в оръжейния склад на армията, който е достигнал боеприпасите и е предизвикал серия от експлозии. Главното огнище на пожара вече е под контрол.

Президентът Дени Сасу Нгесо е наредил да се отцепи зона за сигурност около мястото на бедствието и да се обяви полицейски час. Армията забрани достъпа до района, отбелязва БТА. Ще бъде създадена специална комисия за оценка на щетите от бедствието.

В катедралата на Бразавил „Сакре-Кьор”, покрития пазар Нкомбо и епархията Нотр Дам дю Розер ще бъде осигурен подслон за пострадалите, допълва БГНЕС. За тази цел са пригодени също спортният център „Макелекеле”, прилежащият към него стадион и стадион „Маршан”.

Министърът на здравеопазването Жорж Моайен е информирал, че международни организации ще изпратят помощи.

Агенция Синхуа съобщи, че шестима китайци са загинали, един е изчезнал, а десетки са били ранени при експлозията. Всички те работели на строителен обект по проект, възложен на китайска компания. Продължава издирването на изчезнали при инцидента.