Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Датски учени насърчат имунизацията срещу COVID-19 с виртуална реалност. Експериментът представлява игра, в която участниците маневрират сред група от заразени с новия коронавирус хора на градски площад, съобщи Ройтерс.

Чрез специални очила участниците влизат в ролята на възрастен мъж, който прекосява площада, избягвайки досег с облечени в червено минувачи, които са заразени с COVID-19. А ваксинираните срещу коронавируса са облечени в синьо.

"Определено е забавно. Сякаш наистина си там", казва Адам - участник в експеримента на университета на Копенхаген. Още преди участието си обаче той е взел решение да се ваксинира.

"Знаем от предишни подобни изследвания, че след като хората преминат през виртуална реалност като в този експеримент, желанието им да се имунизират се повишава. Вече сме наблюдавали това и при COVID-19", казва Роберт Бом, преподавател по психология в университета на Копенхаген. Той смята, че играта може да се използва в лекарските кабинети.

Според СЗО имунизацията предотвратява 4 млн.-5 млн. смъртни случаи годишно. Изследване на Юрофаунд през февруари и март отчете, че повече от една четвърт от възрастните жители на ЕС отказват ваксина срещу COVID-19.