ЕК следи избора за инспектората на съдебния съвет
ЕК следи избора за инспектората на съдебния съвет / снимка: DarikNews.bg, архив

Европейската комисия потвърди, че е получила писмо от български неправителствени организации по повод избора на инспектори към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) от квотата на Народното събрание, информира БТА. Говорителят на комисията Марк Грей заяви в отговор на въпрос, че комисията следи този въпрос, след като той заляга и в докладите по механизма за сътрудничество и оценка.

Той добави, че наскоро по този повод е било изпратено писмо до Министерството на правосъдието. Очакваме номинациите да отговарят на изискването за пълна прозрачност и да са съобразени със съответните процедури, това ще се посочва и в следващия доклад в края на януари или началото на февруари догодина, посочи Грей.

Говорителят уточни, че ЕК следи развитието на темата подробно чрез представителството си в София. Предстоящият доклад още не е написан, но сме поставяли въпроса и в досегашните доклади, и в писмото до министерството, а това означава, че следим развитието отблизо, допълни Грей. По неговите думи е рано да бъдат посочени формулировките, с които въпросът ще бъде включен в следващия доклад на ЕК.

В писмо до ЕК няколко български неправителствени организации настояха за спиране на процедурата за избор на инспектори в ИВСС. От организациите настояват за промяна в Закона за съдебната власт и на процедурата, по която се избират освен съдебните инспектори и членовете на ВСС.