Европейската комисия предложи въвеждането на задължителни цели за пестене на газ за всички страни членки в Европейския съюз, ако проблемите с доставките се влошат и се стигне до извънредна ситуация. Това пише в най-новия кризисен план на Комисията за предстоящия зимен сезон, представен от председателя й Урсула фон дер Лайен, предадоха световните агенции.

КЕВР пита държавните дружества как ще гарантират доставки на газ за зимата

"Трябва да се подготвим за потенциално прекъсване изцяло на руския газ, и това е вероятен сценарий", заяви фон дер Лайен на пресконференцията в Брюксел.

В случай на извънредна ситуация с газовите доставки в Общността, ЕК планира да наложи задължителните цели за пестене на синьото гориво, ако доброволните мерки се окажат недостатъчни.

Путин предупреди ЕС, че газовите доставки може да продължат да намаляват

Комисията призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.

Предстои държавите от ЕС да разгледат плана на комисията. За приемане на предложението е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи поне 65 на сто от населението на му.
БТА