Европейската комисия обвини правителството на Унгария в кампания по дезинформация заради обвиненията, че Брюксел е в таен заговор с финансиста Джордж Сорос с цел увеличаване на миграцията в Европа.
 
Унгария води жестока антимиграционна политика и се обяви против задължителните квоти за разпределение на мигранти. Освен това Будапеща отказва да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Напрежението в отношенията с Брюксел ескалира след като в Унгария се появиха рекламни плакати със снимката на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и финансиста Сорос.
 
„Беше взето решение да публикуваме отговор след като унгарското правителство стартира кампания под надслов: „Имате право да знаете какво планира Брюксел“. ЕК е съгласна, че гражданите действително заслужават да знаят истината за това, какво прави ЕС. Но ние смятаме, че те заслужават факти, а не измислици“, се казва в изявление на ЕК.

Университетът на Сорос мести част от дейността си във Виена

 
По мнението на изпълнителния орган на Съюза, унгарската кампания „изкривява истината и се опитва да изобрази мрачна картина на таен заговор по стимулиране на миграция в Европа“.
 
„Истината е там, че няма никаква конспирация. Изявленията на унгарското правителство в най-добрия случай са напълно неточни или подвеждащи. И нищо от тях няма нищо общо с Джордж Сорос. Затова Комисията би искала да изясни този въпрос, "точка по точка", пише Брюксел.
 
ЕК отрече твърденията, че има намерение да „въведе задължителни квоти за презаселване“, като заяви, че преселването на бежанци винаги е било и винаги ще бъде „на доброволна основа“.

Откриха бомба край дома на Сорос

Европейските официални лица също не са съгласни с тезата, че искат да "отслабят правото на държавите-членки да защитават своите граници", да "улесняват имиграцията чрез визи за мигранти" или да "дават още повече пари на организации, които подкрепят имиграцията".
 
"Европейската комисия не възнамерява да въвежда хуманитарни визи. ЕК не сътрудничи с никакви организации, които насърчават незаконната миграция. Помощта от ЕС не насърчава миграцията, а само помага на бежанците, които вече са в Гърция", отговориха от Брюксел.
 
ЕК също опроверга твърдението, че "иска да намали финансирането за страните, които се противопоставят на имиграцията", като обяви, че финансирането от ЕС по никакъв начин не е свързано с подкрепата или противопоставянето на миграцията.
БГНЕС