Виена
Виена / Guliver/Getty Images
Централноевропейският университет, основан от американския финансист Джордж Сорос, заяви, че ще премести част от дейността си от унгарската столица Будапеща във Виена, тъй като в Унгария академичната му свобода не е гарантирана, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
 
От месеци основаният през 1991 г. университет твърди, че се изпълнил множество изисквания, за да остане в Будапеща. Според него обаче правителството на унгарския премиер Виктор Орбан го държи в правна неяснота, отказвайки да подпише споразумение, необходимо на учебното заведение да остане в Унгария. В изявление университетът казва, че тази юридическа неопределеност продължава повече от година. Правителството не подписва официално споразумение за статута му.

Откриха бомба край дома на Сорос
 
"Не можем да работим законно в Унгария като свободна, акредитирана от САЩ институция. Принудени сме да напуснем страна, която 26 години беше наш дом", заяви на пресконференция президентът и ректор на ЦЕУ Майкъл Игнатиеф.
 
В изявлението си ЦЕУ посочва, че през 2019 г. ще премести приема на студенти обучението по програмите си за американски дипломи в нов кампус във Виена, ако до 1 декември не бъде решен въпросът за правния му статут в Унгария, макар че ще се опита да запази възможно най-голяма част от изследователската и образователната си дейност в Будапеща.
БТА