/ ThinkStock/Getty Images
​​​​​​В проучването са участвали 1000 души над 16-годишна възраст, които говорят немски
Всеки трети жител на Германия с мигрантски корени (35%) изпитва дискриминация при намирането на жилище.

До този извод стигнаха авторите на проучване, поръчано от Федералната служба за борба с дискриминацията, резултатите от което бяха публикувани в сряда. "Често едно необичайно (за германците – бел. ред.) име е достатъчно, за да не бъдете поканени да огледате апартамента или на разговор", каза в сряда ръководителят на ведомството Бернхард Франке пред изданията на медийната група Функе. Според него рекламите за жилища с ясно расистко съдържание си остават нещо обичайно.

Затвориха хотел в центъра на Берлин, свързан със Северна Корея

Според Франке се изискват допълнения към Общия закон на Федерална република Германия за равно третиране, забраняващи дискриминацията в тази област, както се прави по отношение на рекламите за търсене на персонал.

Освен това изследванията показват, че почти всеки трети германец (29%) би се чувствал дискомфортно, ако в съседен апартамент или къща се настани мигрант.

Възможността за отдаване под наем на жилище на мигрант предизвиква съмнения или притеснения сред 41% от анкетираните. В същото време по-голямата част от германците (83%) признават, че дискриминацията при търсенето на жилища е често срещана спрямо чужденци или представители на определени етнически групи. Осъзнаването на проблема и личните нагласи често се разминават, подчертават авторите на изследването.

В проучването са участвали 1000 души над 16-годишна възраст, които говорят немски.
БГНЕС