Един от най-големите ромски лагери във Франция вече не съществува
Един от най-големите ромски лагери във Франция вече не съществува / снимка: БГНЕС

Един от най-големите ромски лагери - в Сен Уен, в предградията на Париж във Франция, обитаван от близо 800 души, беше разтурен, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Лагерът в парижкото предградие Сент Уен беше разположен край една от столичните топлоцентрали. Евакуирането на лагера започна сутринта. "Експулсирането е в пълен ход. Хората си тръгват в камионите и караваните си", потвърди Самир Мил, говорител на асоциацията Гласът на ромите.

На 2 октомври френското правосъдие взе решение за разтурването на лагера по искане на френски железопътни компании, собственици на окупираните парцели. Лагерът се беше появил след като в началото на лятото бяха разтурени поредица ромски лагери в парижките предградия. Поради липса на достатъчно място на терена, някои каравани и колиби бяха сложени върху ж.п. линия.

В писмо до министъра на вътрешните работи Манюел Валс кметът на Сент Уен Жаклин Руйон призова държавата да прояви отговорност и да помогне за справянето с проблемите, произтичащи от лагера. Според кметството, лагерът поставя под непосредствена заплаха не само обитателите му, но и отоплението на 110 хиляди души и на много парижки болници. След появата му топлоцентралата продължи да действа, но горивото се доставяше с камион вместо с влак, което повишаваше крайната му цена.

По оценки на държавата и неправителствени организации във Франция са се установили между 15 - 20 хиляди роми, повечето от които живеят в подобни лагери или на улицата.