/ iStock/Getty Images
Служителите ѝ ще работят утре от домовете си
Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че е поискала около 3700 нейни служители утре да работят дистанционно от домовете си, за да тества спешния си план за действие в случай на карантина заради коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Тестът ще позволи да се установят евентуални проблеми, които биха възникнали, ако разпространението на новия коронавирус наложи необходимостта част от персонала на ЕЦБ или всичките ѝ служители продължително време да работят дистанционно.

Wizz Air отменя полетите си до Северна Италия заради коронавируса

Мярката ще подложи на изпитание компютърната инфраструктура. Решението е взето по превантивни съображения, уточни говорител на институцията.

Достъпът до сградата няма да бъде забранен, но ЕЦБ очаква голямо мнозинство от служителите ѝ да участват в теста. Той се отнася и за по-чувствителни операции като тези в борсовата зала и за служителите, отговарящи за системите за европейски плащания.

ЕЦБ отмени повечето от публичните си прояви за предстоящия месец, но посочи, че комитетът по паричната политика ще заседава в четвъртък по въпроса за лихвите. Очаква се в четвъртък институцията да обяви и нови стимули в подкрепа на икономиката за справяне с последиците от коронавируса като ограниченията за пътуване, спада на фондовите борси и спада на доверието.

Банката е под натиск заради епидемията от COVID-19, заради която във вторник Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ понижи лихвите си с половин процентен пункт.
БТА