Джулиан Асандж: Google работи за правителството на САЩ
Джулиан Асандж: Google работи за правителството на САЩ / Guliver/Getty Images

Американската компания Google фактически работи за правителството на САЩ и по-конкретно за Държавния департамент. Това твърди основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж в книга, която ще излезе от печат на 1 декември, съобщи испанското онлайн издание "Публико".

По негови данни, Асандж е стигнал до своето заключение след разговор с президента на Google Ерик Шмид и Джаред Коен от борда на компанията през юни 2011 г.

На продължителната им среща във Великобритания са присъствали още Лиза Шийлдс и Скот Малкъмсън - както впоследствие установил авторът, двамата са били дипломатически пратеници на Вашингтон. "Публико" уточнява, че Асандж подробно цитира разговора, който му е внушил подозрения.

"Тъкмо тогава осъзнах, че е напълно възможно Ерик Шмид да не е само пратеник на Google. При мен бе дошла група хора, включваща една четвърт представители на Google и три четвърти представители на Държавния департамент на САЩ", цитира откъс от книгата електронният вестник.

Според Асандж компанията собственик на едноименната търсачка предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до електронната кореспонденция на своите потребители. Агенти на ведомствата могат да го получат без санкция на прокуратурата и без съдебна заповед в който и да е полицейски участък, смята основателят на "Уикилийкс".

Книгата, озаглавена "Как Google откри "Уикилийкс", излиза на испански в издателство "Клаве интелектуал" и ще бъде представена в Мадрид на 3 декември. Предвижда се кръгла маса и видеоконференция чрез интернета със самия автор, който е готов да отговори на всички въпроси и да даде изчерпателни обяснения за следващите си разкрития, посочва агенцията.

Асандж вече 2 години не напуска територията на еквадорското посолство в Лондон. Австралиецът получи убежище от властите в Еквадор през 2012 г. и наскоро срокът за предоставянето му бе продължен.

Асандж се стреми да избегне екстрадиране в Швеция, където е разследван за престъпления от сексуален характер. Той отхвърля всички обвинения и ги определя като политически мотивирани. Основателят на "Уикилийкс" се опасява, че Стокхолм ще го депортира в САЩ, където е заплашен от 35 години затвор и дори смъртно наказание по обвинения в шпионаж и неразрешено публикуване на секретни документи на Държавния департамент.

Източник: БТА