Европейският съюз трябва да положи по-сериозни усилия, за да предпази границите си и да предотврати отплаването на мигрантските лодки от бреговете на Северна Африка, заяви днес италианската министър-председателка Джорджа Мелони, цитирана от Ройтерс.

Мелони говори пред италианския парламент преди срещата на върха на ЕС, която ще се проведе по-късно тази седмица.

Италия се зарече да възприеме твърд подход към имиграцията, но в неделя допусна до свои пристанища два спасителни кораба на неправителствени организации с повече от 500 мигранти на борда.

Днес Мелони заяви пред депутатите, че политиката на евросъюза за преместване на мигранти е неефективна за Италия, която е поела прекалено тежък товар.

"Не мисля, че решението е в това Италия да бъде единственото пристанище в ЕС, на което мигрантите да слизат, а след това от всеки 100 000 души, които пристигат, другите страни да приемат по 30", заяви италианската премиерка.

Тя посочи, че страната ѝ е принудена сама да се нагърбва с това, което другите не желаят. 

Италия обаче не е единствената страна в ЕС, която е подложена на мигрантски натиск, отбелязва Ройтерс. 
Според данни на "Евростат" само през септември Франция е приела около 15 000 лица, търсещи убежище, Германия – почти 21 000, Австрия – около 15 700, Испания – над 11 000, докато в Италия те са 8500.

Напрежението между Рим и Париж се изостри през последния месец, след като Франция прие спасителен кораб с над 230 мигранти на борда, който Италия отказа да допусне до пристанищата си.

Тази година мигрантите, пристигнали по море в Италия, са повече от 98 000, а регистрираните през същия период на миналата година са 63 000, сочат данни на италианското вътрешно министерство. 

 
БТА