Великобритания постигна ново споразумение с Албания относно намаляване на броя на незаконни мигранти, които пристигат с малки лодки в Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирайки министър-председателя Риши Сунак.

Броят на албанците, пристигащи в Англия през Ламанша, се е увеличил през последните две години. Според правителствени данни те представляват най-големия брой хора, пристигащи по този маршрут.

Сунак заяви, че в началото на следващата година правителството ще въведе законодателство, което ще забрани на мигрантите да остават във Великобритания.

"Ако влезете в Обединеното кралство нелегално, не трябва да можете да останете тук", заяви Сунак пред парламента. "Вместо това ще бъдете задържани и бързо върнати или в родната си страна, или в страна, където ще бъде разгледана молбата ви за убежище."

Въпросът за мигрантите се превърна в основен политически проблем за консервативното правителство, особено в работническите райони в Северна и Централна Англия. Там мигрантите са обвинявани, че затрудняват намирането на работа и натоварват обществените услуги.

"Хората имат право да се ядосват, защото виждат това, което виждам и аз, а именно, че това просто не е справедливо", каза Сунак. "Не е жестоко или недоброжелателно да искаме да прекъснем задушаващата хватка на престъпните банди, които търгуват с човешкото нещастие."
БГНЕС