Джордж Буш няма да участва в предизборната кампания на републиканците
Джордж Буш няма да участва в предизборната кампания на републиканците / снимка: БГНЕС, архив

Бившият президент на САЩ Джордж Буш няма да има никакво участие в кампанията на Републиканската партия за президентските избори през ноември, но ще подкрепи излъчения от партията кандидат за президент, предаде Франс прес.

"Той реши да не се потапя в блатото", заяви пред АФП източник, близък до Джордж Уокър Буш, който бе президент на САЩ с два мандата - от 2001 до 2009 г. "Разбира се, той ще подкрепи избрания от републиканците кандидат, но не иска да се намесва в кампанията", добави източникът, пожелал анонимност.

Бащата на Джордж Уокър Буш - Джордж Хърбърт Уокър Буш, който бе президент с един мандат, от 1989 до 1993 г., обяви на 22 декември подкрепа за бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни, предава БТА. Според Буш баща Ромни има най-много шансове да се пребори с Барак Обама, защото е стабилен, опитен и принципен.

Претендентът за президентската кандидатура на републиканците Джон Хънстман получи подкрепата на влиятелния вестник "Бостън глоуб" преди първичните избори в североизточния щат Ню Хемшър на 10 януари, предаде Асошиейтед прес. Според "Бостън глоуб" Мит Ромни - сегашният фаворит в кампанията, който спечели гласуването на партийните събрания в щата Айова, също е подходящ кандидат за президент, но Хънтсман е по-добрият избор за съперник на Обама. Хънтсман е бивш губернатор на щата Юта и бивш посланик на САЩ в Китай.

Другите претенденти в битката за президентската кандидатура на републиканците - бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм, бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич и конгресменът от Тексас Рон Пол - атакуваха Ромни като умерен, недостатъчно консервативен и твърде плах, за да се пребори с безработицата, предаде Асошиейтед прес.

Много е вероятно Ромни да спечели първични избори в Ню Хемпшър, където републиканският електорат е с умерени възгледи, отбелязва АП.