Джихадисти взеха 170 души за заложници в хотел в Мали, има убити
Джихадисти взеха 170 души за заложници в хотел в Мали, има убити / БГНЕС

Силите за сигурност на Мали щурмуваха хотел "Радисън" в малийската столица Бамако, където въоръжени ислямисти взеха 170 души за заложници, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

Всички заложници са освободени, съобщиха властите в страната. В сградата са били открити телата на 18 души, съобщиха източници, които потвърдиха, че френски специални части от съседна Буркина Фасо са се присъединили към спасителната операция.

Въоръжените мъже нахлуха в луксозния хотел "Радисън" в Бамако и взеха за заложници 140 клиенти и 30 служители, съобщи Франс прес, като се позова на хотелската група "Резидор".

Джихадисти взеха 170 души за заложници в хотел в Мали има убити
netinfo
Появиха се слухове, че сред похитените е бил най-богатият човек в Африка, нигерийският милиардер Алико Данготе, но той опроверга информацията.

По-рано днес източник от местната полиция заяви, че нападателите, вероятно ислямисти, са освободили десетина заложници, които могли да рецитират Корана, предаде ДПА. Според очевидци няколко заложници успели сами да избягат.

Българските медици, които се намират в Мали, са в безопасност, съобщиха от Министерство на отбраната. Те изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Екипът е в състав от четирима специалисти и в момента се намира в базата на мисията.

Нападението е било извършено на седмия етаж на хотела. Нападателите открили огън в коридора.. Според източник от малийските сили за сигурност, те са влезли в района на хотела с автомобил с дипломатически номер.

Според командващия армията Модибо Нама Траоре въоръжените мъже нахлули в хотела сутринта с викове "Аллах о акбар" (Бог е велик) на арабски, след което открили огън по охраната.

Хотелът е обкръжен от малийски военни, полицаи и специални части на жандармерията. Пристигнали са също войници от силите на ООН в Мали и френски военни от антитерористичната операция "Бархан".

Подобна атака се случи през август в друг малийски град - Севаре. Тогава 24-часова обсада на хотел доведе до смъртта на четирима малийски войници, петима служители на ООН и четирима терористи.

През май терористичен акт в ресторант отново в Бамако отне живота на четирима души - двама малийци, един французин и един белгиец.

Ислямистки групировки продължават да организират атентати в Мали въпреки примирието от юни между бунтовниците туареги от правителствените милиции.

Северната част на Мали попадна под контрола на свързани с Ал Кайда джихадистки групировки, активни в района, през март и април 2012 г.. Те бяха надвити с френска военна помощ през януари 2013 г..

Въпреки примирието от това лято големи територии от страната остават отвъд контрола на правителството, припомня АФП.

Източник: БТА, БГНЕС