Държавната дума ще гласува кандидатурата на Путин за премиер на Русия
Държавната дума ще гласува кандидатурата на Путин за премиер на Русия / снимка: Sofia Photo Agency

Държавната Дума - долната камара на руския парламент, ще гласува кандидатурата за министър-председател на бившия президент Владимир Путин, съобщи ИТАР-ТАСС. След като встъпи вчера в длъжност, новият президент на Русия Дмитрий Медведев веднага номинира Путин за премиер.

Председателят на Думата Борис Гризлов каза, че заседанието ще започне с изказване на Путин. След това представители на парламентарните групи ще имат право да зададат по два въпроса, за което са предвидени до 30 минути. По думите на Гризлов цялата процедура по избора на новия премиер ще бъде с времетраене между час и половина и час и 45 минути. Ако парламентът на Русия одобри кандидатурата, президентът Дмитрий Медведев ще трябва да издаде указ за назначаването на Путин за министър-председател на Руската федерация.

Според чл. 112 от руската конституция, носителят на мандата трябва да представи в едноседмичен срок на президента примерен състав на бъдещото правителство, включително вицепремиерите и заместник-министрите, както и за структурата на федералните органи на изпълнителната власт. Въз основа на този проект президентът може да подпише указ за назначаване на правителство и за структурата на федералните органи на изпълнителната власт.

Ако заеме премиерския пост, Путин ще продължи да бъде влиятелна фигура в руския политически живот, посочват световните агенции, цитирани от БТА. Мнозина наблюдатели вярват, че въпреки че в Русия президентът има повече правомощия от премиера, реално Путин ще разполага с повече власт от своя приемник на президентския пост Медведев.