/ iStock
Змията изглеждала по-дебела от обикновено, но това не събудило съмнения в гледачите му
Двуметрова мъжка боа в Бразилия е родила 14 змийчета.

Роналдо, бразилска дъгова боа не е имал сексуални контакт с други змии. Учените казват, че това зачатието е станало в следствие на рядко явление, наречено партеногенеза.

Роналдо бил установен като мъжки екземпляр от специалист ветеринар преди 9 години. Оттогава той не е имал контакт с други змии, прекарвайки последните две години в градския колеж на Портсмут.

Раждането било разкрито от студент по време на рутинна проверка на змията.




Питър Куинлан, специалист по влечуги обясни, че раждането се е случило поради рядкото явление партеногенеза. Това е естествена форма на безполово размножаване, при което ембрионите се развиват без оплождане.

Известно е, че се случва при растения и някои животни, но Куинлан разкри, че "бременността" на Роналдо е едва третата, документирана за змия от този вид в света.

„Роналдо изглеждаше малко по-дебел от обикновено, сякаш беше ял обилно, но нито за миг не си помислихме, че той или по-добре да кажем тя е бременна“, обясниха от колежът.

При дъговата боа бременността продължава 5 месеца. Ражда от 8 до 15 змийчета с дължина около половин метър. Младите индивиди започват активно да ловуват 10 – 20 дни след първото линеене.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Sky News