/ iStock/Getty Images
Потвърдените нови случаи на коронавирус в континентален Китай за денонощие вчера бяха 62, при 32 ден по-рано, предаде Ройтерс, като се позова на Националната здравна комисия.

Това е най-големият брой от 25 март насам и той се дължи главно на пристигнали от чужбина заразени - 59 души.

Падна блокадата на Ухан

Броят на заразените без симптоми се е увеличил повече от четирикратно и те са 137, като внесените случаи са 102, съобщи днес комисията.

Китайските власти не причисляват асимптоматичните случаи към потвърдените, докато пациентите не проявят симптоми като висока температура или кашлица.

Сценарий за хода на пандемия от 2012 прилича удивително на случващото се днес

За да спре внасянето на заразата от чужбина, Китай намали драстично броя на международните полети и на практика отказва достъп на всички чужденци. Наскоро правителството затегна скрининга на пътниците, пристигащи по суша. Китай се придържа също към стриктен протокол за скрининг вътре в страната, опасявайки се от възобновяване на местното предаване на вируса, особено сред носители на вируса без проявени симптоми.

Тръмп: СЗО е прокитайски ориентирана, издъни се с коронавируса

Умножаването на случаите става на фона на отменяне на ограниченията за пътуванията в град Ухан, където в последните 15 дни има само два потвърдени случая на зараза.

По данни на Националната здравна комисия от вчера потвърдените случаи в континентален Китай са общо 81 802, в това число 3333 смъртни.
БТА