/ Gulliver/Getty Images
Многомесечната блокада на град Ухан в китайската провинция Хубей - откъдето започна пандемията с COVID-19 - беше отменена, предаде Би Би Си. Всеки, който има „зелен“ код от широко използвано приложение за здраве за смартфони, вече има право да напусне града за първи път от 23 януари.

Ухан отменя последните ограничения

В момента се възстановяват железопътни, авиационни и други транспортни услуги. За да ограничат разпространението на вируса в Ухан, властите наложиха безпрецедентни ограничения за пътуване и разпоредиха закриването на повечето фирми в оживения мегаполис, в който живеят 11 милиона души.

В Ухан вече продават месо на открито (ВИДЕО)

Миналия месец, когато Ухан отчете първата си пълна седмица без нови инфекции, търговските центрове бяха отново отворени. На някои хора в жилищни комплекси без „епидемия“ също беше разрешено да напуснат домовете си за два часа.

От утре жителите с одобрен здравен статус ще могат да ползват обществен транспорт, ако предоставят QR код за сканиране. Кодът е уникален за всеки човек и е свързан с актуалното му здравословно състояние.

Китай сведе глава в памет на жертвите на коронавируса (ВИДЕО/СНИМКИ)

Хората, ангажирани с производството на медицински консумативи и други ежедневни стоки, ще могат да се върнат на работа.
Други отрасли, които оказват влияние върху националните или глобалните вериги за доставки, също ще могат да възобновят работата си.

Въпреки, че не всички транспортни услуги работят с пълен капацитет, предвижда се 200 полета от Ухан в сряда, с които ще бъдат превозени над 10 000 пътници. Някои ограничения ще останат в сила и училищата все още остават затворени до второ нареждане.
БГНЕС