/ iStock/Getty Images
Жена, която се опита да отвори вратата на пътническия самолет по време на полета, довело до вдигане по тревога във въздуха на два изтребителя, ще лежи две години зад решетките, съобщи Би Би Си.

Клои Хейнс, 26-годишна от Хай Уикъмб, одра член на екипажа, когато се хвърли към вратата на самолета, крещейки: "Ще ви убия всичките".

Два изтребителя на британските ВВС били вдигнати да ескортират самолета обратно до летището в Станстед. Хейнс се призна за виновна по две обвинения - за застрашаването на безопасността на пътнически самолет и нападение чрез побой.

Тя каза, че "всъщност не си спомня какво се е случило" след смесване на алкохол с лекарства, заяви пред съда прокурорът Майкъл Кримп.

Малък самолет се разби в Сицилия, двама души загинаха

Членът на кабинния екипаж Чарли Кумб бил издран при опита си да попречи на Хейнс да отвори вратата на самолета. По-късно пътник каза на полицията, че „наистина се страхувал, че тя ще отвори вратата“, изслуша съдът. Кримп каза, че тя е крещяла „Искам да умра“ и „Ще ви убия всички“ на екипажа и пътниците, които се опитвали да я озаптят. Съдът чу, че е невъзможно да се отвори врата на самолет по време на полета, но много пътници не знаели това. Кримп добави, че самолетите на ВВС са изпратени "по погрешка".

Адвокатът на Хейнс Оливър Саксби я определи като "объркана млада личност с редица сериозни проблеми". Саксби заяви, че е била диагностицирана с психично заболяване и не е пипала алкохол от 22 юни. Съдия Чарлз Тратуик каза: "Тези, които са в капан в затвореното пространство на самолета, неизбежно ще бъдат изложени на бедствие, уплашени и вцепенени от действията на онези, които в пияно състояние застрашават живота им. За някои това ще бъде най-лошият им кошмар."

От авиокомпанията изчислиха, че инцидентът им струва 86 000 британски лири, съобщиха на съда.

Инцидентът е станал при полет Jet2 с 206 души на борда, тръгващ към Даламан, Турция, на 22 юни.