Индия Кашмир
Индия Кашмир / БТА
Над 130 други демонстранти са арестувани
Индийската полиция застреля вчера двама души и арестува още над 130 по време на демонстрации, организирани от мюсюлмани като протест срещу сметнати за оскърбителни за Мохамед изявления на функционерка от управляващата партия. Това заяви днес полицейски източник за Франс прес, предаде агенцията.

Гняв обзе мюсюлманския свят миналата седмица, когато говорителка на партията на премиера Нарендра Моди разкритикува на излъчен по телевизията дебат отношенията на пророка с най-младата му съпруга Айша. След петъчната молитва мюсюлмани наизлязоха масово по улиците на Индия и съседните страни, за да осъдят думите й. В източния град Ранчи полицията откри огън срещу тълпата. 

"Полицията бе принудена да открие огън, за да разпръсне демонстрантите, и някои бяха засегнати от куршуми, което доведе до смъртта на двама души", заяви в Ранчи пред АФП полицай, пожелал анонимност.

Според полицаите демонстрантите пренебрегнали нареждането им да не организират шествие между една джамия и местен пазар, после хвърляли счупени бутилки и камъни, когато силите на реда се опитали да разпръснат протеста.

Властите прекъснаха интернет връзките в града и въведоха полицейски час.

Редица демонстрации се състояха в северния щат Утар Прадеш, където полицията е използва най-малко в един от случаите сълзотворен газ.

Повечето демонстрации протекоха мирно, но в някои градове демонстрантите замерваха полицаите с камъни и раниха най-малко един от тях, заяви Аваниш Ауастхи, главен секретар на правителството на щата.
 
БТА