Два труса удариха Тайван, ново земетресение в Чили
Два труса удариха Тайван, ново земетресение в Чили / снимка: БГНЕС

Две последователни земетресения, в рамките на шест минути, с магнитуд 6,4 и 4,8, са регистрирани през нощта в Тайван, съобщи китайската агенция Синхуа, цитирана от ИТАР-ТАСС. Пострадали са най-малко 64 души.

Избухнали са пет пожара, включително в текстилна фабрика в Тайван. Спрени са влаковете по високоскоростната линия между Тайпе и Юга, за проверка на сигурността. Трусът разруши няколко временни убежища, построени за хора, чиито домове бяха отнесени от тайфуна Моракот, който отне живота на над 700 души през август.

Електрозахранването на острова е нормално, макар че в столицата и някои райони в южната част на Тайван токът спря за кратко, а телефонните връзки бяха нарушени.

Според директора на сеизмологичния център на Националната метеорологична служба, тайванското земетресение не е свързано с това в Чили.

Земетресенията са често явление на острова, разположен в сеизмично активна зона на Тихоокеанския басейн. Едно от най-тежките бе през септември 1999 г. с магнитуд 7,6. То уби над 2400 души и разруши или повреди 50 000 сгради.  

Друг трус със сила 6,7 през 2006 г. разкъса кабели по морското дъно и наруши телефонните и интернет-комуникациите на милиони хора в Азия.

Междувременно ново земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер бе регистрирано до крайбрежието на Чили. Епицентърът е бил на 39 км югозападно от град Валпараисо на дълбочина от 27 км. Само преди седмица разрушително земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разлюля южноамериканската страна. Властите съобщиха, че броят на загиналите при труса и последвалите го вълни цунами е достигнал 802 души.