Големият десантен кораб на руския флот „Цезар Куников“ потъва край брега на Крим в Черно море, предаде Укринформ, като се позова на информационния портал „Украинска правда“, позоваващ се на Украинското военно разузнаване и на медията „Крим.Реалии“ (украински клон на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода - бел. ред.), която на свой ред цитира местни канали в социалната мрежа „Телеграм“.

„Дронове на Главното разузнавателно управление са поразили големия руски десантен кораб „Цезар Куников“ в Черно море в ранните часове на 14 февруари“, пише „Украинска Правда“. Според „Крим.Реалии“ плавателният съд е разрушен в района на Мисхор, курортен комплекс в южната част на полуострова.

Украинският депутат Алексей Гончаренко заяви, че уцеленият кораб е „Цезар Куников“, който е участва в руската военна операция в Грузия през 2008 г. 
 
Ройтерс съобщава, че засега няма коментар от страна на Русия, която по-рано съобщи, че е потопила шест дрона в Черно море. Агенцията припомня, че Украйна е използвала и преди подобни дронове камикадзе, за да атакува руски бойни кораби. На 1 февруари бойци от специалните части на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна разрушиха корветата „Ивановец“ на руския Черноморски флот, използвайки произведени в Украйна морски дронове „Магура В5“.

Цезар Куников (съветски офицер - бел. ред. БТА), на когото е кръстен корабът, е загинал също на 14 февруари, но 1943 г., посочва Укринформ.
Виктор Турмаков/БТА