/ БГНЕС
Турция е готова да гарантира безпрепятствено преминаване през проливите Босфор и Дарданелите на кораби със зърно, идващи от украински пристанища. Това съобщи турската новинарска телевизия Хабер Глобал, като се позовава на източници от турското министерство на националната отбрана.

Доколкото ни е известно, нито един кораб не е потеглил от Украйна. Но ако пристигне, той ще бъде допуснат да премине през проливите, се казва в акаунта в социалната мрежа Екс (X) на Хабер Глобал.

Междувременно новинарският портал Елипс Хабер, позовавайки се на свои източници в турското министерство на отбраната, съобщава, че "първи кораб вече е тръгнал през новия коридор".

В. „Гардиън“ също информира, че граждански плавателен съд е потеглил от Одеса по временния коридор, създаден, след като Москва се оттегли от договорената под егидата на ООН Черноморска зърнена инициатива.

Междувременно от министерството на националната отбрана на Турция обявиха, че Анкара подкрепя възобновяването на сделката за износа на зърно от украински пристанища и следи отблизо усилията на други държави за организирането на алтернативни маршрути през Черно море, предаде турската телевизия НТВ.

Усилията ни са насочени основно към подновяване на споразумението за зърнения коридор. Други държави работят по алтернативни маршрути и начини. Ние следим отблизо всичко това. Проблемът е как търговските кораби могат безопасно да достигнат до турските проливи. Няма да има проблем за преминаването на тези плавателни съдове през проливите, посочиха от министерството на отбраната на Турция.
Нора Чолакова/БТА