/ ВМС
Великобритания ще изпрати два кораба за лов на мини на Кралските ВМС в Украйна, за да подпомогне откриването на руски мини в Черно море и да помогне на Киев да възстанови морския износ, съобщи правителството, предаде АФП.

Възможността на Украйна да осъществява износ по море е силно засегната след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г. и блокадата му в Черно море.

"Тези миночистачи ще предоставят на Украйна жизненоважни способности, които ще помогнат за спасяването на човешки животи и ще отворят жизненоважни маршрути за износ", заяви министърът на отбраната Грант Шапс.

Прехвърлянето на плавателните съдове на въоръжените сили на Украйна става в момент, когато Шапс и норвежкият му колега трябва да поставят началото на нова отбранителна инициатива - Коалиция за морски способности.

"Това повишаване на способностите бележи началото на нови целенасочени усилия на Обединеното кралство, Норвегия и нашите съюзници за укрепване на морските сили на Украйна", заяви Шапс.

Инициативата ще повиши способността на Украйна да защитава суверенните си води и ще укрепи сигурността в Черно море, каза той.
Трансферът беше договорен по време на срещите контактната група за отбрана на Украйна, съставена от 50 държави.

Военноморските сили са реагирали на повече от 40 сигнала за мини в Черно море

Британският министър-председател Риши Сунак многократно е подчертавал "непоколебимата" си подкрепа за Украйна, като от инвазията насам са отпуснати 4,6 млрд. паунда (4,9 млрд. долара) военна подкрепа, съобщи правителството.
Очакваше се Шапс да обяви и допълнителни подробности за военната подкрепа на Великобритания за Украйна по време на представянето.
БГНЕС