Мина Царево
Мина Царево / БГНЕС
Военноморските сили (ВМС) са реагирали на повече от 40 сигнала за наличие на мини или миноподобни обекти в българската акватория, каза командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов.

На тържествена церемония в сградата на Адмиралтейството във Варна, на която присъстваха и областният управител на Варна Андрияна Андреева и кметът Иван Портних, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители по случай 144-ата годишнина от създаването на ВМС. 

Изминалата година беше сложна за военния флот, преди всичко заради войната в Украйна, посочи Михайлов. По думите му ВМС осигурява системно наблюдение на акваторията и се грижи за сигурността на корабоплаването. Михайлов подчерта, че успешното изпълнение на задачите се дължи преди всичко на хората във флота, на техния професионализъм и висока мотивация.

Контраадмиралът посочи, че предстоят две учения – водолазното „Тритон“ и „Бриз 2023“, който за пръв път през тази година ще бъде през октомври, а не през лятото. Михайлов благодари на местната власт във Варна за подкрепата през годините и увери, че военните моряци ще продължат да бъдат на поста си, а обществото винаги може да разчита на тях.

Командирът на ВМС връчи на кмета Иван Портних предметна награда за дългогодишната добра съвместна работа.

Взривиха над 20 снаряда на черноморски плаж край Истанбул (ВИДЕО)

Областният управител Андрияна Андреева отличи четирима военнослужещи и цивилни за професионализма им и постигнати високи резултати, както и по случай 144 години от създаването на Военноморските сили.

Тя подчерта, че дълг, доблест и чест са характерни за всеки от военните моряци, а "това ни помага да се чувстваме спокойни". Кметът Портних отличи двама военнослужещи и един цивилен служител с предметни награди и парични премии. Той благодари на моряците, че са заедно с българите и в трудни, и в празнични моменти и ги увери, че Варна се гордее с тях.
 
Мила Едрева/БТА