Доживотен затвор за убийците на журналистката Анна Политковская
Доживотен затвор за убийците на журналистката Анна Политковская / снимка: Guliver/Getty Images

Московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за извършителя на убийството на руската журналистка Анна Политковска, а трима техни съучастници ще лежат в затвора между 12 и 20 години, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката на входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев - чичо на Махмудов - беше осъден като организатор на убийството. Бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов ще прекара 20 години в наказателна колония, а присъдите на Ибрахим и Джабраил Махмудови (братя на извършителя Рустам) са, съответно, 12 и 14 години лишаване от свобода.

Защитата на подсъдимите заяви, че ще обжалва решението. Следствието взема всички възможни мерки за изобличаване на поръчителя на убийството на Политковская, заяви говорителят на Руския следствен комитет Владимир Маркин. По настоящем се предприемат мерки за установяване на поръчителя на убийството, срещу когото ще бъде възбудено отделно съдопроизводство, каза Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано друг от организаторите на престъплението - бившият милиционер Дмитрий Павлюченков - беше осъден на 11 години в трудова колония, след като се призна за виновен и даде показания срещу останалите обвиняеми, припомня руската агенция.

Източник: БТА