Доминацията на жените в кабинета на Сапатеро предизвика дебати
Доминацията на жените в кабинета на Сапатеро предизвика дебати / снимкa: БГНЕС

Назначаването на 37-годишната Карме Чакон за първата жена министър на отбраната предизвика полемика в Испания. Консервативни анализатори изразиха загриженост, че бременността на Чакон ще й пречи да изпълнява задълженията си, докато лявоцентристки вестници обвиниха консерваторите в "мачизъм".

В събота премиерът социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро назначи първия кабинет на Испания, в който жените са повече от мъжете. В него има девет жени, включително заместничката на Сапатеро Мария Тереса Фернандес де ла Вега, а мъжете са осем. Все пак най-важните министерства като тези на икономиката, вътрешните работи, външните работи и правосъдието, ще продължат да бъдат оглавявани от мъже, отбелязват информационните агенции.

Вчера в първата си официална проява като министър на отбраната бременната в седмия месец Чакон се срещна с военнослужещи и определи назначаването си като принос за успеха на жените във въоръжените сили на страната.

Новото министерство се оглавява от 31-годишната Бибиана Аидо, която е най-младият министър в историята на Испания.

Консервативни анализатори изразиха съмнения в подготовката на Аидо и на други министри от женски пол, а един журналист дори определи кабинета като "батальон от шивачки".