Като нокаут усетила втората доза от ваксината на Moderna участничка в тестовете
Като нокаут усетила втората доза от ваксината на Moderna участничка в тестовете / getty images
Американската биотехнологична компания Moderna обяви в понеделник ефективност от 94,5% от ваксината си срещу коронавирус, след като миналата седмица Pfizer и BioNTech оповесниха, че техният препарат има 90% ефикасност срещу вируса. По всичко личи, че тези две ваксини, базирани на пратеник РНК, ще бъдат сред първите, доставени за населението в битката срещу SARS-CoV-2.

Те си приличат и по това, че се инжектират в две дози през около месец една от друга.

Опитите от третата фаза са последната необходима стъпка за кандидатстващите за одобрение ваксини преди тяхното разпространение. В случая на лекарствата на Moderna и Pfizer-BioNTech, въпреки че показват повече от 90% ефективност срещу инфекциозни заболявания, някои доброволци са развили тревожни странични ефекти.

Надежда за милиарди: На финална права са 11 ваксини срещу COVID

Тв каналът CNBC разговаря с петима доброволци от тестовете на двете ваксини. Повечето от тях изтъкват втрисане, треска и главоболие, но също и болки в тялото и изтощение.

Втрисане и висока температура с ваксината на Moderna

44-годишен мъж получил замайване след първата инжекция на Модерна на 18 август, също и ниска температура. Втората доза е получена на 15 септември, като 8 ч. След инжекцията доброволецът вдига температурата, придружено с треперене, студени тръпки, силно главоболие и задух. Към 12 часа на обяд той се нормализира и започва да се възстановява.

50-годишна жена пък изпитва тежко главоболие, но без висока температура след първата доза Moderna. Доброволката споделя: „Претърпях тежка мигрена, която ме остави за един ден изтощена и неспособна да се концентрирам. Събудих се на следващия ден, като се почувствах по-добре след прием на Excedrin, но мисля, че Moderna може да препоръча на пациентите да си вземат почивен ден след втората доза“, посочи тя.

"Първата доза не е кой знае какво. Само че втората доза определено ще ви нокаутира за ден. След втората доза трябва да има почивен ден", предупреждава тя.

20-годишен участник също изпитва гадене след първата доза, но по-късно следват студени тръпки и треска. След това той информира Модерна чрез приложение и те незабавно отговориха с телефонно обаждане. „Но освен това беше добре“, каза младежът.

Силни болки при инжектиране от Pfizer

Участник в изпитанието на Pfizer изпитва силна болка в ръката си: "Цялата нощ след първата доза чувствах болката от инжекцията." Плюс грипоподобни симптоми с втрисане, които доброволците от Модерна също бяха преживели.

Отзивите за страничните ефекти от ваксините накараха говорителката на Pfizer Джерика Питс да уточни: „Треска с кратка продължителност - от предимно лека до умерена интензивност, може да се очаква сред една малка част от ваксинираните с BnT162b2.

Разкриха страничните ефекти на ваксината срещу COVID на Pfizer

Безопасността и поносимостта на нашата ваксина се наблюдава непрекъснато от квалифициран персонал на Pfizer и DMC, независима комисия за външен мониторинг на данни, която има достъп до цялата документация“, изтъкна Питс.

Превод и редакция: DarikNews