Намирането на ваксина за борба с всяка болест обикновено отнема много години (до коронавируса - обикновено средно 7-8 години), тъй като трябва да премине през четири фази на щателни тестове. Сега обаче най-добрите учени от цял свят са опитват да създадат ваксина в неистова и невиждана мобилизация. Успехът ще означава спасение от пандемията, надежда за бързо унищожаване на COVID-19. И печалби за милиарди. Защото изпълнителният директор на Pfizer Албърт Бурла прибра 5,6 милиона долара само от продажбата на 132 508 акции на компанията, чиято цена скочи след като той направи публично изявление за 90-процентовата ефективност на ваксината.
 

Безпрецедентната бързина, с която се движат изследванията, не са за сметка на сигурността на разработваните препарати: за целта най-големите фармацевтични компании ги тестват първо върху животни, а след това и върху хора.

България преговаря с компанията „Johnson” за ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО)

От своя страна европейските и американските здравни органи, които регулират ваксините, ще отговарят за удостоверяването, че те не предизвикват сериозни неблагоприятни ефекти при хората, на които са приложени. Например Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ще изисква проследяване за най-малко два месеца на състоянието на доброволци след прилагане на крайната доза по време на клиничната фаза.

Според последния регистър на Световната здравна организация (СЗО), в предклиничната фаза има 164 кандидат-ваксини. Освен това още 48 са го преминали и са в клинична фаза, с тестове върху хора. Единадесет от тях са във фаза 3, преди кандидатстването за разрешение, след което следва пускането в продажба.

Някои компании трябваше да натиснат бутона „пауза“ за изпитанията си, докато други вече публикуваха много обнадеждаващи резултати, които ги поставиха в челните редици на тази свирепа надпревара.

Pfizer-BioNTech (САЩ / Германия)

Ваксината, разработена съвместно от Pfizer и BioNTech, се очертава в най-предна позиция за комерсиализация, след като миналия понеделник беше обявено, че е 90% ефективна, много над изискваните от FDA 50%. В резултат на това много страни се надяват да започнат да ваксинират с нея населението си в началото на 2021 г.

Създателят на Оксфордската ваксина: Нормалността се завръща от пролетта – да, да, да

Някои от общо 43 500 участници в клинични изпитания в трета фаза разкриха, че са почувствали странични неблагоприятни ефекти, подобни на тези при грип или махмурлук. Което обаче не са сериозни симптоми, така че изглежда, че те няма да попречат на лекарството да получи лиценз. Цената на тази ваксина, която е изградена върху новаторската РНК технология, се изчислява на около 20 долара, въпреки че може да се увеличи, след като компанията обяви, че ще бъде безплатна в САЩ.

Sputnik V (Русия)

След голямото съобщение на Pfizer, Оксана Драпкина, старши независим специалист по терапия и обща практика на руското министерство на здравеопазването, побърза да обяви в руската преса, че „ефективността на ваксината Sputnik V също представлява повече от 90“. По-конкретно, те показвали 92% ефективност в предварителните резултати от третата им фаза.

Британското списание The Lancet увери миналия месец, че руският кандидат за ваксината срещу COVID-19 не причинява неблагоприятни инциденти и генерира антитела. Прекомерната скорост на създаването й и регистрирането й още преди третата фаза на тестовете, обаче породи много подозрения в международната научна общност.

Moderna (САЩ)

Изпълнителният директор на Moderna, Стефан Бансел, обяви преди няколко седмици, че американската фармацевтична компания очаква да получи окончателните резултати от своите опити през ноември, които ще бъдат одобрени през декември. Тази ваксина, наречена mRNA-1273, се основава на информационна РНК, комбинирана с генетичния код на вируса.

Както при лекарството Pfizer, някои хора, получили ваксината на Moderna, се оплакват от някои неблагоприятни симптоми като висока температура или чувство на умора дни след прилагане на дозата. Но изпитанията продължават нормално и цената на ваксината може да варира между 32 и 37 долара.

AstraZeneca-Оксфорд (Великобритания)

Ваксината, произведена от AstraZeneca и Оксфордския университет, е най-важният проект от тези, извършвани в Европа. Тя се основава на изследването на Т-клетките, които са част от имунната система на организма и са първите, отговорни за борбата с патогените, които попадат в тялото.

Изпитанията им са спрени поради появата на сериозни странични ефекти, които евентуално могат да бъдат свързани с лекарството. Но седмица по-късно тестовете се подновиха без проблем. Всъщност наскоро стана ясно, че тази експериментална ваксина не само генерира адекватен имунен отговор при по-младите пациенти, но и при възрастните хора, най-уязвимата група.

Johnson & Johnson (САЩ)

Janssen, собственост на гиганта "Johnson & Johnson", също трябваше да спре изпитанията на тестовете си в трета газа на ваксината заради "необяснима болест" на участник за 11 дни. Въпреки забавянето, обаче, компанията очаква да има положителен резултат до края на годината.

Американската ваксина се основава на нереплициращ се рекомбинантен аденовирус, способен да отключи имунен отговор срещу S-протеина на коронавируса.

Sinovac (Китай)

Ваксината Coronavac е тествана експериментално в Бразилия. Компанията временно спря клиничните изпитания в южноамериканската държава, след като регистрира „сериозно нежелано събитие“ (самоубийство на доброволец – бел. ред). Бразилският здравен регулаторен орган обаче разреши тази сряда да ги възобнови.

Novavax (САЩ)

Американската биотехнологична компания току-що започна фаза 3 от тестовете, след като обяви, че разработваната ваксина е показала положителен имунен отговор, почти без сериозни странични ефекти при повечето участници.

Sinopharm (Ухан и Пекин, Китай)

Sinopharm, държавният фармацевтичен гигант на Китай, разработва два независими проекта. Един, разработен от Института по биологични продукти в Ухан, а друг от Института за биологични продукти от Пекин. И двете са много обещаващи и се основават на инактивирани вируси.

CanSino (Китай)

Това е вирусна векторна ваксина. Тъй като е и субединична ваксина, формула от ново поколение, която не съдържа патогени, тя се характеризира със своята безопасност. Клиничните изпитвания вече са започнали в Мексико, след като първите дози са получени на 30 октомври, според секретаря за международните връзки Марсело Ебрард.

Bharat Biotech (Индия)

Кръстена „Коваксин“, тази експериментална ваксина, разработена в Индия, току-що започна фаза 3 от клиничните изпитания. Тя се основава на дезактивиран щам на коронавируса SARS-CoV-2, причинител на COVID-19.

​​​​​​​Превод и редакция: DarikNews