Най-малко девет души са загинали и десетки са пострадали след силното земетресение в части от Пакистан и Афганистан снощи, предаде ДПА, като се позова на длъжностни лица.

От отдалечените райони постепенно започнаха да пристигат съобщения за степента на разрушенията.

Земетресението с магнитуд 6,5 с епицентър в планинската верига Хиндукуш в Афганистан е ударило около 22:00 ч. местно време и е принудило хората да напуснат домовете си.
Трусът е бил с дълбочина 187 километра, съобщи сеизмологичният център на САЩ. Според данни на метеорологичната служба на Пакистан той е било с магнитуд 6,8.

Сред загиналите има и деца, съобщи националната служба за извънредни ситуации. Агенцията каза, че най-малко 30 души са пострадали. Най-много загинали има в отдалечения северозападен регион на страната, който граничи с Афганистан.

Извънредно положение е обявено в повечето планински региони в провинцията Хайбер Пахтунхва, в която са нанесени повече щети според местни длъжностни лица.

Министърът  на националните служби по здравеопазване, регулация и координация на Пакистан Абдул Кадир Пателна нареди на властите да обявят извънредно положение в болниците в Исламабад. 

Премиерът Шахбаз Шариф нареди на службите за извънредни ситуации да се насочат към отдалечените региони възможно по-скоро, заяви канцеларията му.
Анелия Пенкова/БТА