/ ThinkStock/Getty Images
Десетки гринди са изхвърлени на плажна ивица в северната част на новозеландския Южен остров - място, където често бедстват представители на вида, предаде Франс прес.

Местните власти уточняват, че общо 49 животни са открити на пясъчната ивица Фаруел Спит на 90 километра северно от град Нелсън.

Откриха десетки мъртви гринди по бреговете на остров Стюарт

До пристигането на спасителните екипи най-малко девет гринди са загинали.
Спасителите, съвместно със специалисти по морски бозайници, се опитват да опазят останалите животни живи с надеждата, че те ще се върнат обратно в морето с прилива.

Фаруел Спит представлява пясъчна ивица с дължина 26 километра, която се врязва в залива Голдън бей. На това място редовно бедстват морски бозайници. През 2017 г. близо 700 гринди бяха изхвърлени на ивицата, като 250 от тях загинаха, припомня агенцията.

Феноменът все още няма обяснение. Според популярните хипотези, причините са болест, грешки в навигацията, присъствие на хищници, екстремни метеорологични условия, топографски проблеми.

Други смятат, че подобни събития са в резултат на човешка дейност, в частност на смущения, предизвикани от високочестотни сонари.
БТА