/ БТА
Демократите и републиканците в американския Конгрес не успяха да се договорят за общо разследване на обстоятелствата около януарския щурм на Капитолия. Намеренията в Камарата на представителите да бъде създадена специална комисия, която да се занимае с разследването, не доведоха до нищо в условията на остри разногласия между представителите на двете партии, предадоха агенциите.

Председателят на камарата Нанси Пелоси отказа да допусне в състава на комисията двама от петимата републиканци, които преди това бяха предложени от Кевин Маккарти.

Последният е лидер на републиканците в долната камара на Конгреса. Представляващата управляващата Демократическа партия Пелоси заяви, че възразява срещу това в състава на комисията да бъдат включвани конгресмените републиканци Джим Джордан и Джим Банкс. Те са сред активните привърженици на бившия президент на САЩ и техен съпартиец Доналд Тръмп.

Двама полицаи от охраната на Капитолия съдят Доналд Тръмп

В писмено изявление Пелоси изразява мнение, че работата на Джордан и Банкс в комисията може да създаде заплаха за "безпристрастността на разследването". Във връзка с това председателят на камарата подчерта, че "се налага да отхвърли препоръката в специализираната комисия да бъдат включените конгресмените Банкс и Джордан". Тя самата призна, че е взела "безпрецедентно решение". Но това се изисква от "безпрецедентния характер (на събитията) от 6 януари", убедена е Пелоси, която заема третия по важност пост във властовата йерархия на САЩ.

Маккарти от своя страна определи постъпката на Пелоси като "крещяща злоупотреба с правомощия". Според лидера на групата на републиканците този неин ход нанася непоправими щети на Конгреса.

Националната гвардия остава във Вашингтон, за да защитава Капитолия още два месеца

Маккарти обяви, че във връзка с действията на Пелоси оттегля кандидатурите на всички пет свои колеги, чиито кандидатури издигна в понеделник. Решението на председателя означава, че специална комисия, представляваща само едната партия, "е загубила всякаква легитимност", смята лидерът на републиканците в камарата.

Освен това той предупреди, че съпартийците му ще "направят свое разследване на фактите" около събитията на 6 януари, ако Пелоси не промени решението си".

Камарата одобри инициативата за създаване на комисията в края на юни. Тогава само двама от 211-те републиканци в нея гласуваха за създаване на такава комисия - Лиз Чейни и Адам Кинзингър. Те бяха и част от групата на десетте републиканци, гласували през януари за импийчмънт на Тръмп.

Предвиждаше се в състава на комисията да влязат 13 конгресмени и от двете партии.

На 6 януари привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да възпрепятстват утвърждаването на резултатите от президентските избори, състояли се на 3 ноември, на които победи демократът Джо Байдън.
БТА