Датската полиция се опасява от нови размирици в Копенхаген
Датската полиция се опасява от нови размирици в Копенхаген / netinfo

Датската полиция се опасява от нови размирици в Копенхаген след започналите вчера и продължили през нощта бунтове по повод изхвърлянето на младежи от общежитие в столицата.

Полицаите отново патрулират в столичните квартали Ньоребро и Кристиансхавън - арена на вчерашните сблъсъци между полицията и младежите. "Бяхме изненадани от мащаба на протестите и дивото насилие на участниците в тях", каза пред АФП говорител на полицията. Той добави, че в Копенхаген са пристигнали полицейски подкрепления от цялата страна, но не уточни броят им. Стотици млади хора протестираха снощи в Хамбург и Хановер (Северна Германия) в знак на солидарност с младежите в Копенхаген.

След леки сблъсъци полицията е задържала 16 души за разпит. Вчера полицията изхвърли обитателите на сграда в Ньоребро, предоставена от близо 25 години от кметството на Копенхаген на младежи от ъндърграунд културата. Това предизвика бунтове, а конфликтът се разпространи и в други квартали, където протестиращите запалиха автомобили, издигнаха барикади и хвърляха павета и коктейли "Молотов" срещу силите на реда.

През последните 24 часа са арестувани общо 217 души, 17 от тях чужденци - германски, френски, норвежки, полски, литовски, американски и новозеландски граждани, посочи говорителят на копенхагенската полицията.