/ iStock/Getty Images
Градският съд в Копенхаген осъди на шест и половина години затвор Брита Нилсен по обвинение, че е присвоила от датските социални служби 117 милиона крони (ок. 17 млн. долара) за период от 25 години, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Пред съда 65-годишната датчанка призна, че е вземала някакви пари, но не помнела колко. Нилсен бе арестувана през ноември в столицата на Дания след доброволното си завръщане от Южна Африка, където е живеела в лукс. За нейната екстрадиция е била издадена международна заповед.

В Париж започна разследване срещу руснак заради видео, провалило кандидат за кмет

Измамата е ставала чрез несъществуващи проекти. Нилсен е разполагала с привилегирован достъп до компютърната система на датската служба за социални грижи. Според прокуратурата подсъдимата е извършила в продължение на четвърт век повече от 300 трансакции от сметките на агенцията към сметка под свой контрол. Измамата е била разкрита през септември 2018 г. при одит в агенцията, която подпомага местните власти и финансира програми в помощ на уязвими групи, вкл. деца и младежи.

Две години затвор за британка, поискала да отвори вратата на самолет по време на полет

На процеса прокуратурата поиска от съда присъда от над осем години затвор за Нилсен. Защитата пледираше за присъда от четири до шест години с аргумента, че трябва да се вземе предвид само присвояванията от 2009 г. насам, докато за останалите трансакции давността е изтекла.

С част от откраднатите пари Брита Нилсен е купувала в Южна Африка имоти и луксозни автомобили, отбелязаха информационните агенции.
БТА