съд
съд / iStock/Getty Images
Парижката прокуратура обяви днес, че е започнала разследване срещу руснака Пьотр Павленски за нарушаване на личното пространство заради публикуването от него видеоматериали със сексуално съдържание, касаещи Бенжамен Гриво. Гриво беше кандидат за кмет на Париж на партията на френския президент Еманюел Макрон. Заради публикуваните видеоматериали той оттегли кандидатурата си, предаде ДПА.

Прокуратурата поиска Павленски да бъде поставен под наблюдението на съда, което означава, че той може да бъде освободен при определени условия. За разпространяването на видеото властите разследват и една жена, свързана с Павленски. И двамата бяха задържани в края на миналата седмица. Руснакът сам заяви, че е публикувал видеото с Гриво, който е приближен на президента Еманюел Макрон.

Кампанията за местните избори в Унгария: Мръсна и със секс компромати

Павленски е известен с радикалните си изяви. Още докато е в Русия той си зашива устата в знак на протест срещу липсата на свобода на словото и си приковава с гвоздей тестисите си към паважа на Червения площад в Москва. В началото на 2017 г. той напусна Русия поради опасения от репресии и получи убежище във Франция.

Срещу руския активист има и друго разследване във Франция - по подозрение за въоръжено нападение през новогодишната нощ. Именно заради това разследване той бе вкаран в предварителния арест. През 2017 г. френската полиция арестува Павленски, след като той подпали фасадата на клон на "Банк дьо Франс". Според френски медии за това деяние той бе осъден на три години затвор, от които две условно.
БТА