коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Датските санитарни власти ще могат да задължават болните от новия коронавирус да се лекуват след спешното приемане снощи на извънредни нормативни мерки, в които се съдържа и забрана на събирания от повече от 100 души, предаде Франс прес.

Новият текст позволява на здравното министерство да задейства извънредни мерки с цел "да се гарантира овладяването на зарази от опасни болести", се казва в съобщение в сайта на датския парламент.

Австрия затваря училища и детски градини

Законът, който може да остане в сила до 1 март 2021 г., дава възможност на министъра на здравеопазването да забранява достъпа до обществени институции, супермаркети и магазини, старчески домове, болници и клиники, както и да ограничи ползването на обществения транспорт.

Дания вече обяви редица мерки за борба с коронавируса, включително затваряне на учебните заведения и отлагане на неспешните видове лечение за следващите две седмици. Чиновниците са в повечето случаи помолени да си останат вкъщи, а повечето фирми са поискали от служителите си да наблегнат на работа от дома.
 


Затворени са плувните басейни, кината, музеите, библиотеките и повечето спортни зали. Магазините и супермаркетите остават отворени.

Дания затегна мерките срещу разпространението на коронавируса

Дания преустанови и въздушните връзки с най-засегнатите от коронавируса райони и съветва да се избягват незадължителни пътувания до редица страни, включително Франция, Германия и Испания.

Кралицата анулира честванията на 80-ия си рожден ден, които щяха да са април.

В страната с население 5,8 милиона жители към вчера следобед с коронавируса са заразени 676 души, като броят им е скочил почти двойно за 24 часа. На този етап няма смъртни случаи.
БТА