Дания одобри днес хапчето молнупиравир (molnupiravir) на компанията "Мерк" (Merck), предназначено за пациенти, изложени на риск от тежко прекарване на COVID-19, предаде Ройтерс.

Качествата на медикамента все още се проучват от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Лекарственият регулатор на ЕС обаче препоръча още миналия месец молнупиравир да се прилага в Дания при възрастни хора в спешни случаи.

Проф. Александрова: Очакват се нови ваксини във вид на хапче и спрей (ВИДЕО)

Според ЕМА таблетката, която в ЕС носи името "Lagevrio", трябва да се прилага пет дни подред след откриването на първите симптоми у възрастни, които не се нуждаят от кислород и са изложени на риск от тежко прекарване на болестта. Последни изследвания установиха, че молнупиравир намалява само с около 30 процента хоспитализациите и смъртните случаи сред хората от рисковите групи.

Очаква се препаратът да бъде одобрен в САЩ до края на годината. Миналия месец Великобритания стана първата държава, разрешила прилагането му, отбелязва Ройтерс.

От компанията "Мерк", разработила лекарството съвместно с "Риджбек байотерапютикс" (Ridgeback Biotherapeutics), съобщиха, че са подписани договори за доставки, достатъчни за над 7 милиона курса на лечение.
БТА