Даниел Ортега е преизбран за президент на Никарагуа с над 71 процента от гласовете на произведените вчера избори, сочат първите резултати, предадоха световните агенции.

Ортега, представител на левицата, ще бъде държавен глава трети пореден и общо четвърти мандат.

На 10 януари 2007 година Ортега положи клетва като президент на Никарагуа близо 17 години, след като бе заемал този пост в миналото

Лесната победа на президента бе очаквана. Някогашният партизански командир се състезаваше с петима по-малко известни кандидати, след като основната опозиционна партия бе изключена от изборите.

Вицепрезидент при новия мандат на президента на Никарагуа ще бъде неговата съпруга Росарио Мурильо.

Ортега печели със 71,3 процента при преброени бюлетини в 21,3 процента от изборните секции. Основният му опонент, либералът Максимино Родригес, остава втори далеч назад със 16,4 процента.

Гласували са 65 на сто от регистрираните избиратели.

Според десноцентристката опозиция, която не бе допусната до участие в изборите, обаче са упражнили правото си на вот едва под 30 процента от всички избиратели. Тя даде да се разбере, че няма да приеме резултатите, и настоя за повтаряне на изборите при честни условия и безпристрастни международни наблюдатели.

Анализатори отбелязват социалните придобивки за широки слоеве от населението при управлението на Ортега. Те обаче до голяма степен се дължат на икономическата помощ от Венецуела. Предвид тежкото положение, в което основният донор на Никарагуа вследствие на рязкото поевтиняване на основния си източник на приходи, петрола, на Ортега ще му е трудно да запази тези придобивки, смятат експерти.

Конгресът на САЩ освен това се готви да приеме закон, задължаващ правителството да се противопоставя на отпускането на заеми на централноамериканската страна от международни кредитори.

Източник: БТА