Подслонът е към училище до столицата Киев
Въпреки непрестанните руски атаки над Украйна, хората в страната опитват да се върнат към нормалния си начин на живот, пише Voice of America (VOA).

Подобен пример е възстановено училище, намиращо се близо до Киев. То било унищожено от руски обстрел. Група доброволци от местната благотворителна организация Gurtum обаче се заемат с мисията да го върнат към предишния му вид. В кампанията се включват дарители от цял свят.

Заради изискването всяко училище да има убежище, местните решават да го построят – но по нестандартен начин. Правят го като емблематичните къщи на хобитите от романите „Властелинът на пръстените” и „Хобит” на  Дж. Р. Р. Толкин.

С фалшиви прозорци, кръгла врата и картини по стените, убежището изглежда точно като хобитова къща. Учениците го харесват и не се страхуват да влязат вътре, когато сирените, които предупреждават за атака, започнат да звучат. Хората споделят, че вътре децата се чувстват като в приказка, а това значително намалява стреса и страха.

В убежището има всички необходими удобства - биотоалетни, ток, интернет, храна и вода. Местните казват, че биха искали това убежище да се превърне в дом за творчество. Те се надяват войната скоро да приключи, информират от Voice of America (VOA).
Voice of America (VOA)/NOVA