Четвърта „розова пантера” арестувана в Гърция с фалшиви български документи
Четвърта „розова пантера” арестувана в Гърция с фалшиви български документи / снимка: БГНЕС, архив

Гръцката полиция обяви задържането на четирима сръбски граждани, членове на известната банда „Розовите пантери”, заподозрени в кражби на скъпоценности.

Четиримата участвали в тридесетина обира на бижутерски магазини и кражби от коли, като плячката им според гръцката полиция възлиза на близо 550 000 евро. Последният от четиримата сърби, все още на свобода, накрая бил заловен в квартал на Атина, след като оказал силна съпротива.

26-годишният престъпник носел подправени български документи, маска и фалшив пистолет.

Прословутите „Розови пантери”, превърнали се в кошмар за Интерпол, не действали само в Гърция. От 1999 г. те отмъкнали на различни места по света бижута и други луксозни предмети на стойност 330 млн. евро, посочва БГНЕС.

Бандата получила прозвището „Розовите пантери” от агентите на Интерпол след кражба на диамант в Лондон през 2003 г., който бил скрит в кутия за крем за лице. Този трик е използван в една от сериите на „Розовата пантера” за легендарния инспектор Клузо.

Повечето от близо 200 членове на фамозната банда, действащи по цял свят, са от бившата Югославия, а някои дори били от редовете на армията й.