Четири деца са арестувани в Япония за опит за убийство
Четири деца са арестувани в Япония за опит за убийство / снимка: БГНЕС

Японската полиция арестува четирима американски тийнейджъри, деца на американски военни от базата на САЩ Йокота, близо до Токио, за опит за убийство, предаде ДПА.

Арестуваните са три момчета и едно момиче, на възраст от 15 до 18 години. На 13 август те опънали въже през шосе, на което се натъкнала 23-годишна жена на мотор, която паднала и си счупила черепа. Четиримата тийнейджъри са заловени, след като били разпознати в запис на камера за наблюдение. Няколко дни след случая те дали на полицията фалшиви имена и телефони. Четиримата признали и деянието си, и опита да заблудят полицията, но настояли, че не са искали да извършат убийство, а да "видят изумен поглед".

Японският премиер Юкио Хатояма може би ще обяви на 18 декември пред президента на САЩ Барак Обама решението си по въпроса за преместването на американската военна база Футенма на остров Окинава, предаде ИТАР-ТАСС. На 18 декември двамата ще се срещнат в Копенхаген, на конференцията на ООН за промените в климата.

Вашингтон иска да се изпълни двустранното споразумение от 2006 г. за пренасяне на базата от град Гинован в град Наго, на остров Окинава, до 2014 г. Но повечето жители на острова искат базата да бъде пренесена извън острова, напомня ИТАР-ТАСС.