Предупреждение за високи температури на Републиканския хидрометеорологичен институт е в сила в Сърбия до 19 юли, съобщи Танюг. Днес в цяла Сърбия е в сила червен код, който означава много опасно време. По данни на Републиканския хидрометеорологичен институт в 5 часа тази сутрин най-високата температура е била в Белград, където са измерени 25 градуса по Целзий, следван от Палич и Нови Сад с 23 градуса. Най-студено е в Копаоник, където температурата е 13 градуса и Сиеница с 14 градуса по Целзий.

Според прогнозата на Републиканския хидрометеорологичен институт до сряда в Сърбия ще бъде много топло с максимални температури над 35 градуса по Целзий,  на някои места до 40 градуса. Тропически нощи се очакват в големите градове, тъй като температурите няма да падат под 20 градуса. В Белград също ще бъде много топло до сряда, с максимални температури от 36 до 39 градуса по Целзий.  

Сръбската телевизия РТС отбелязва, че през първите три дни на тази седмица ще бъде много горещо, а най-горещо ще бъде днес - до 40 градуса. Очаква се много висок UV индекс, така че хората трябва да избягват излагането на слънце. За първи път от началото на лятото е активирана най-високата степен на предупреждение за горещини за цялата страна, така че всички задължения, които изискват по-големи физически усилия, трябва да се отложат за четвъртък, когато ще е по-хладно.

Сръбският метеоролог Иван Ристич прогнозира за белградския вестник „Блиц“, че в идния период в Сърбия и региона се очакват тропически температури, както и опасност от суперклетъчни бури с огромна сила. Експертите ги сравняват със силата на атомна бомба.

„На глобално ниво тази гореща вълна ще продължи до 26 юли, ще последват заоблачаване, дъжд и захлаждане. Щом след топлите дни малко по-студен въздух навлезе в Панонската равнина, може да очакваме поява на суперклетъчни бури. Те възникват от навлизането на по-студен въздух над земята и колкото по-топло е, толкова по-големи са шансовете за по-силна буря. Натрупва се огромна енергия. Не помага и защитата против градушки. Това има силата на атомна бомба“, казва Иван Ристич.

„До сряда ще бъде много топло и задушно. Температурите ще се движат от 35 до 40 градуса. Добрата новина е, че не се очаква да надхвърлят 40 градуса. В сряда идва малко по-хладен въздух и това означава опасност. Тогава суперклетъчни бури може да се очакват отново в района на Войводина. Дъждът вероятно през нощта ще стигне и до Белград. В четвъртък ще бъде по-хладно, с температура до 32 градуса“, обяснява той.

През идната седмица и дните, и нощите ще бъдат тропически, а температурата през нощта няма да падне под 20 градуса, прогнозира Иван Ристич.
Термометрите в Сърбия днес се очаква да се нагорещят до тропическите 40 градуса. Институтът за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут" издаде препоръки към гражданите как да действат в горещите дни. Специалистите съветват в горещите дни да се разхлаждат помещенията, да се избягва физическа активност, да се пият повече течности и да се избягва престоя навън в най-горещата част от деня.

В Белград ще бъдат монтирани резервоари с питейна вода на няколко от най-натоварените места. В най-горещата част на деня резервоарите ще бъдат разположени край няколко големи площада в центъра на Белград.
Светла Митева, Райна Асенова/БТА