Температурите вчера в отдалечено градче в северозападните части на Китай надхвърлиха 52 градуса по Целзий, поставяйки нов рекорд за страната, която само преди шест месеца се бореше с температури от минус 50 градуса, съобщават държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Температурите в градчето Санбао в префектурата Турпан в Синцзян-Уйгурски автономен район се покачиха вчера до 52,2 градуса, отбеляза днес държавния вестник "Синзцян дейли", като се очаква рекордните горещини да се задържат поне още пет дни.

Високите температури счупиха предишния рекорд от 50,3 градуса, измерен през 2015 г. близо до езеро в същия район.

От април насам страните в Азия на няколко пъти биват засегнати от вълни от рекордни горещини, което породи опасения за способността им да се адаптират към бързо променящият се климат. Според експерти в областта на климата набелязаната цел за задържане на глобалното затопляне в дългосрочен план в рамките на 1,5 градуса по Целзий изглежда все по-непостижима.

Седмицата започва с жеги: Жълт код за опасно горещо време в цялата страна (КАРТА)

Продължителните периоди на високите температури в Китай изправят пред сериозни предизвикателства електропреносната мрежа и събирането на реколта, а опасенията за евентуално повторение на миналогодишната суша, която бе най-тежката от 60 години, продължават да нарастват, отбелязва Ройтерс.

Китай и преди се е сблъсквал с подобни температурни амплитуди през различните сезони, но разликата става все по-голяма.
На 22 януари температурите в Мохе, град в североизточната китайска провинция Хейлунцзян, паднаха до минус 53 градуса по Целзий, според местната метеорологична служба, с което бе надминато предишното най-ниско ниво в страната от минус 52, 3 градуса, регистрирано през 1969 г.

След това централната част на Китай пострада от проливни дъждове - най-обилните за последните десетилетия, унищожили реколтата в района, известен като житницата на страната.

Тази седмица Съединените щати и Китай подновиха усилията си за борба с глобалното затопляне. Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери проведе днес разговори с китайския си колега Се Чжънхуа в Пекин.
 
Симеон Томов/БТА