/ iStock/Getty Images
Глобалното затопляне води до увеличение в Турция на зоонозните заболявания, типични за тропическия климат, предупреждава турски експерт, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Според Микдат Кадъоглу, ръководител на катедрата по метеорология на Истанбулския технически университет, със затоплянето на климата може да се очаква засилване на явления като суши, наводнения, горски пожари, нашествия на скакалци и епидемии. 

"Със затоплянето на Турция се наблюдава увеличаване на зоонозните заболявания - болести, предавани от животни на хора, както е в тропическия климат", каза експертът.

Пакистан се бори с вълна от болести, смъртните случаи от наводненията надхвърлиха 1 600

Комарите, които убиват 1 млн. души годишно и причиняват малария и други подобни заболявания, са на първо място сред тези опасности, смята Кадьоглу.

Ученият алармира, че броят на комарите в страната рязко се е увеличил. Той обърна също така внимание, че Световната здравна организация (СЗО) категоризира региона на Югоизточен Анадол в Турция като "малариен регион".

Лятото на 2022 година е най-топлото, регистрирано в Европа

"В бъдеще Турция ще трябва да обучи повече специалисти по тропически болести и да открие повече амбулатории за тропически болести", смята експертът, според когото особена тревога будят болести като вируса на западнонилската треска.

Експертите вече предупредиха общините и жителите на западните крайбрежни окръзи на страната да вземат строги мерки срещу опасността от вируса, който само за седмица причини 11 смъртни случая в Гърция, напомня сайтът.
БТА