/ iStock/Getty Images
Лятото на 2022 г., белязано от жеги и голяма суша, свързвани с глобалното затопляне, е най-топлото, регистрирано в Европа, съобщи АФП, позовавайки се на европейската служба "Коперник".

Средните температури са "най-високи, както за м. август, така и за цялото лято", като надхвърлят с 0,4 градуса за трите месеца тези от 2021 г., когато е предишният рекорд, отбелязват в комюнике от службата за промените в климата "Коперник". За периода 1991 г. - 2000 г. те надхвърлят средното за сезона с около 1,34 градуса Целзий. Температурите през август са рекордни - с 1,72 градуса Целзий над средното за периода 1991 г. - 2000 г.

"Интензивната поредица от горещи вълни в Европа, съчетана с необичайни условия на засушаване, доведе до екстремно лято с рекордни температури, суша и пожари", казва в изявлението си Фрея Вамборг, главен учен в европейския институт.

"Сушата и пожарите в много части на Европа се отразиха на обществото и природата по различни начини", отбеляза тя и припомни, че "предишният рекорд беше само на една година".
БТА