Европа е в плен на необичайни жеги
Европа е в плен на необичайни жеги / снимка: Reuters

Необичайни жеги връхлетяха Германия. Термометрите в Берлин показаха 38,8 градуса по Целзий, в Потсдам - 39,1 градуса, предаде ИТАР-ТАСС.

Синоптиците регистрираха нов температурен рекорд в германската столица, която не помни подобни жеги от 11 юли 1959 г., но и тогава горещините са достигнали не повече от 37,8 градуса. През изминалата нощ въздухът се е "разхладил" едва до 27 градуса, посочва агенцията и допълва, че тези дни германците прекарват свободното си време край водните басейни.

Непоносим задух налегна в събота пътниците в бързия влак Хановер-Кьолн. Температурата във вагоните достигна 50 градуса, тъй като климатиците не издържаха и изключиха. Пътниците бяха евакуирани. 27 ученици, тръгнали на екскурзия, получиха топлинен удар и деветима бяха откарани в болница. Евакуирани бяха и пътниците от други два влака между Берлин и провинция Райнланд-Пфалц.

Федералната полиция започна разследване за неумишлени телесни повреди. Очаква се то да установи причините за повредите в климатичните системи, при все че няма внесени съдебни искове, заяви за АФП говорител на германските органи на реда. Германските железници поднесоха извинения и обещаха обезщетения. Според прогнозите днес следобед на места в Германия ще има бури и температурите ще се понижат до 30 градуса, но в сряда и четвъртък въздухът отново ще се нагрее до 34-38 градуса.

Рекордни за юли температури са регистрирани и в Чехия и Словакия. В Прага живачният стълб достигна 35,1 градуса, а в Братислава надхвърли 37 градуса. Засилва се опасността от горски пожари. Спасителните служби, включително противопожарните, са в повишена готовност. Метеоролозите предупреждават за ново повишение с очакване за температури над 40 градуса.

В три италиански града - Генуа, Милано и Месина (на остров Сицилия) миналата нощ бе регистриран европейски рекорд за нощна температура - след пек и към 40-градусова жега през деня, през нощта температурата спадна едва до 25 градуса - повече, отколкото в Атина и Барселона (23 градуса), Алжир, Тунис и Аман (22 градуса) или Дамаск (21 градуса). Рекордни дневни температури бяха регистрирани през уикенда на остров Сардиния - до 45 градуса.

Небивала знойна вълна връхлетя и Копенхаген. От седмица температурите се колебаят около 30-те градуса, а на о. Борнхолм достигнаха 34 градуса - най-високите температури, регистрирани от датските синоптици за последните 16 години. Статистиката от последните дни показва, че повикванията към службите за спешна помощ са се увеличили с 20%.

Горещините във Франция създават немалко проблеми на населението, особено на възрастните хора. Температурите там се движат между 30 и 35 градуса, но рекордът от 2003 г. засега не е достигнат. Вследствие на небивалите горещини тогава починаха около 15 000 души. Според експертите от „Метео Франс" лятото в страната ще е сухо и горещо, но жегите отпреди седем години няма да се повторят, а в отделни райони ще има и доста прохладни периоди.

Топлият фронт, идващ от североизток, се насочва към Атлантика и френската метеорологическа служба отмени въведеното вчера в редица източни и южни департаменти, включително района на Париж, „оранжево" равнище на тревога. Синоптиците обаче предупреждават, че след жегите в 26 департамента предстоят гръмотевични бури с проливни дъждове и бурни ветрове. През изтеклата нощ Париж бе връхлетян от необикновено силна буря с тропически порои.

Горещото време в Русия като цяло може да се отнесе към аномалните природни явления,  каза заместник-директорът на руския Хидрометеорологичен център Валерий Захаров.

Всяко отклонение на температурите със 7-8 градуса от нормалното може да се разглежда като аномалия, а за нас подобно време е потенциално опасно. Сегашното засега не бележи рекорди. Най-високата температура е регистрирана през 1936 г., а най-продължителни горещини е имало през 1972 г. Шансове 2010 г. да попадне сред рекордните години обаче има, тъй като към края на седмицата температурите в някои райони на централна Русия може да се повишат още, каза Захаров. По наши предвиждания се очаква в четвъртък те да достигнат 37-38 градуса. В някои области жегите доближават 40-42 градуса и засега не се очертава спад. Не знам как ще решат въпроса със сиестата, но да се работи в такова време е тежко, призна метеорологът.