Пакистан изпрати още хиляди лекари и санитари, за да се борят с болестите, които върлуват в страната, в момент, в който броят на жертвите на безпрецедентните наводнения, които я сполетяха това лято, надхвърли днес 1600, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията за борба с бедствията съобщи, че през последните 24 часа са регистрирани още 10 души смъртни случая във връзка с наводненията - четири в Синд, най-засегнатата от потопа провинция, и шест в провинция Белуджистан. Общият брой на загиналите в Пакистан от наводненията достигна 1606 души.

В Синд, където са създадени хиляди временни лагери за оцелелите от наводненията, Националният орган за борба с бедствията съобщи, че епидемиите от редица заболявания като коремен тиф, малария и денга са причинили смъртта на най-малко 300 от жертвите на наводненията.

Гутериш от Пакистан: Никога не съм виждал климатична касапница от такъв мащаб


Според здравните власти на провинцията някои от лекарите, които са отказали да работят в провинция Синд, са били уволнени от правителството. От юли досега в провинцията при наводнения са загинали 728 души, включително 313 деца и 134 жени.

През последните два месеца Пакистан изпрати близо 10 000 лекари, медицински сестри и други здравни работници, които да се грижат за оцелелите в Синд. По последни данни на здравното министерство около 18 000 лекари и близо 38 000 парамедици се грижат за оцелелите в провинцията.

Също днес в Синд екипи от специалисти започнаха да разпръскват препарати в засегнатите от наводненията райони, за да държат комарите настрана и да предотвратят по-нататъшни епидемии от денга и малария. През изминалата седмица в най-засегнатите от наводненията райони на Синд бяха регистрирани над 134 000 случая на диария и 44 000 на малария.

Една трета от Пакистан е под вода, загиналите са над хиляда


Пакистанският премиер Шахбаз Шариф, който е в Ню Йорк, говори вчера пред Общото събрание на ООН, като подробно описа степента на опустошение в страната си и поиска повече помощ от международната общност. "Никога досега Пакистан не се е сблъсквал с такива последствия от глобалното затопляне и климатичните промени. Нашите ледници се топят, горите ни горят. Жегата достига 53 градуса по Целзий. Пакистан се превърна в най-горещото място на планетата," каза той.
БТА