Най-малко 1136 са вече жертвите на мусонните дъждове в Пакистан според данни на Националната агенция за справяне с бедствията, като 75 са загиналите само в последните 24 часа, предаде Франс прес.

Десетки милиони пакистанци продължават да се борят с най-сериозните мусонни дъждове за последните три десетилетия, които унищожиха огромен брой жилища и жизненоважни земеделски площи. Една трета от Пакистан практически е под вода, заяви за АФП министърът на климатичните промени Шери Рехман, който нарече случващото се "криза с невъобразим мащаб".

Жертвите при наводненията в Пакистан надминаха 1000

Мусонните дъждове, които започнаха в началото на юни в Пакистан, са безпрецедентни за последните 30 години, заяви министър-председателят на страната Шахбаз Шариф по време на обиколка на засегнатите северни райони.

В момента в Пакистан се провежда мащабна спасителна операция, а международната помощ бавно започва да пристига на фона на опасенията, че най-голямата река в страната Инд ще излезе от коритото си.

Пакистанските власти твърдят, че лошото време и унищожителните последствия от него са причинени от климатичните промени. Според тях страната страда от безотговорното отношение на държави в други части на света.

Повече от 33 милиона пакистанци, или един на всеки седем, са засегнати от наводненията. Почти един милион жилища са унищожени или сериозно повредени, съобщават властите в страната. Спасителните екипи се опитват да достигнат до изолираните планински села в северната част на Пакистан, което означава, че броят на жертвите вероятно ще нарасне

Пакистан търси помощ заради невижданите наводнения

"Всичко наподобява на голям океан, няма дори посока, в която да източваме водата", допълни министър Рехман, като уточни, че икономическите загуби, които все още не са уточнени, ще бъдат катастрофални.

Мусонните дъждове, които обикновено продължават от юни до септември, са жизненоважни за напояването на земеделските площи и за захранването на водните ресурси, но също така често пъти пораждат проблеми и предизвикват разрушения.

Според пакистанския министър на планирането, развитието и специалните инициативи Ахсан Икбал, цитиран от Ройтерс, първоначалните икономически загуби от наводненията сега ще достигнат 10 милиарда долара.
 
БТА